Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
VISSZATEKINTŐ

VISSZATEKINTŐ

24. január 08. 07:36 hétfő (4 hónapja)

Egy év sok idő egy város életében – márpedig Esztergom Megyei Jogú Város számára igencsak mozgalmas volt a 2023-as év. 

Annyi minden történt velünk ebben az évben, még felsorolni is szinte lehetetlen. A teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabbakat kiemelve tesszük most ezt mi is. És milyen szerencséseknek érezhetjük most magunkat Esztergomban, hiszen ember legyen a talpán, aki az összes idei eseményt (letlégyen az megvalósult vagy megkezdődött beruházás, fejlesztés, rendezvény, ünnepség) fel tudja idézni! Ne is szaporítsuk hát tovább a szót, nézzük, mi történt januárban?

Az év végi pihenés után újra éledezni kezdett a városunk. Január 22-én ünnepeltük a Magyar Költészet napját, mely remek alkalom volt arra, hogy Babits Mihály-díj Esztergom Kultúrájáért kitüntetésben részesítsük az arra igazán méltókat: Szabó Judit textilrestaurátor művészt, Pálmai Árpád esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium ének-zenetanárát, kórusának karnagyát és a Ferences templom orgonistáját valamint Sárosi Attila amatőr helytörténészt, az Esztergom Anno szerkesztőjét.
Február 4-én történelmi mérföldkőhöz érkeztünk, amikor is egy nagyszabású rendezvény keretében átadták a megújult Suzuki Arénát – amit azóta is nagy lelkesedéssel és szorgalommal használnak sportolóink. Gondoljunk csak bele, hány meccset nyert már itt ebben a szezonban az NB I/B-ben játszó kézilabdacsapatunk!
Március a megemlékezésről szólt, és a hagyományoknak megfelelően ismét díjazták Esztergom kiválóságait. Ezalkalommal „Pro Urbe Esztergom” kitüntető címekkel gazdagodott Kókay Krisztina textiltervező iparművész, grafikus és Neuzer András.
Április végén idén is megrendezésre került az egyik legesztergomibb sajátosságunk, a Lampionos felvonulás.
Majd elérkezett május elseje, amikor újabb rég várt adósságát törlesztette a város: átadták az új Piacot. Szintén májusban vehették birtokba a gyerekek a város eddigi legnagyobb játszóterét a Szalézi lakótelepen. A hónap végén pedig elköszöntünk Esztergom korábbi rendőrkapitányától, Debreczeni István ezredestől, akit „Pro Urbe Esztergom” kitüntetésben részesített a testület.
Júniusban újra kézhez kaphatták a Kedves Olvasók megújult újságunkat. Szintén ebben a hónapban adták át a Széchenyi téren a Tourinform irodát, Elek Gábort nevezték ki kézilabdacsapatunk élére, Esztergomban tartotta két napos közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége, valamint Majer István-díj az „Esztergomi Nevelésért” kitüntető címet vehetett át Nagyné Stróbl Katalin, Petróczy Mária, Schiller-Kertész Judit és Smiger András.
Július legnagyobb eseménye a 3. alkalommal megrendezett MCC Fesztivál volt. Kívül-belül megújult Esztergom vármegye régi székháza, ami jelenleg a MNM Balassa Bálint Múzeuma, új ivókutak létesültek az Erzsébet parkban és a Széchenyi téren, valamint beemelték a Főszékesegyház déli tornyának harangszékét.
Augusztus volt talán mind közül a legszebb hónap, hiszen ekkor ünnepeltünk Esztergom 1050. jubileumát. Erről lapunknak így nyilatkozott dr. Török Csaba, az Esztergom-Vári Főszékesegyházi Plébánia kormányzója, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatója: „Szeressük a városunkat és szeressük egymást! Esztergom egyszerre örökség, kincsesház, máshoz nem mérhető csoda — ugyanakkor ma is élő otthon, tér és közösség mindannyiunk számára. Lehetnek eltérő gondolataink, nézeteink, vélhetjük úgy, hogy másként kellene ezt vagy azt tenni, megvalósítani, de Esztergom mi vagyunk.”  Az augusztus 20-i ünnep apropóján újra volt virágkocsija városunknak, mely ezúttal nem utazott el Debrecenbe, hogy a hagyományoknak eleget téve felvonuljon a Virágkarneválon, hanem nálunk maradt, Magyarország első városában tartotta meg ünnepi beszédét Novák Katalin köztársasági elnök, valamint a jeles napon írta alá testvérvárosi szerződését Szent István két városa, Székesfehérvár és Esztergom. Boldog Gizella-díj „Esztergom testvérvárosi kapcsolataiért” kitüntető címet vehetett át Szóda Ferencné Kükedi Éva és Alexander Baumann Ehingen főpolgármestere. Szabó Erna-díj „Esztergom Rászorulóinak Megsegítéséért” díjban részesült Paul Guter, az ehingeni Máltai Szeretetszolgálat vezetője. Valamint új díszpolgárt is avattunk dr. Bense Tamás főorvos, csecsemő- gyermekgyógyász szakorvos személyében.
Szeptemberben ismét angyalok lehettek a motorosok, akik ezúttal is a Vaszary Kolos Kórházat támogatták, családi napon szórakozhattak kicsik és nagyok, a nem túl kedvező idő ellenére is megrendezték a 21. Mára Valéria Hídfutást. Kiosztották az esővízgyűjtő-tartályokat (szám szerint 370 db-ot), valamint új járda épült a Prímás-szigeten.
Októberben is volt okunk a boldogságra, nem is kicsi, hiszen elkezdődött minden esztergomi régi vágya: a Városháza felújítása. Átadták a helyi vállalkozások segítését célzó Inkubátorházat valamint az Esztergomot Esztergom-Kertvárossal összekötő kerékpárutat. Kiöntötték a bazilika legkisebb, 770 kg-os új harangját Innsbruckban, megemlékeztünk a Párkányi csata 340. évfordulójáról. Október 23-án az ’56-os forradalomra emlékeztünk, ez alkalomból pedig ismét díjazták a városunk kiválóságait: Einczinger Ferenc-díj „Esztergom Gyarapodásáért” kitüntető címet vehetett át dr. Urbán László István; „Az Esztergomi Közösségért” kitüntetésben részesült az Esztergomi 1956-os Szövetség valamint „Pro Urbe Esztergom” kitüntetést kapott Besey László. Október 26-án pedig a Sötétkapunál emlékeztünk meg a forradalom esztergomi mártírjairól. A Sötétkapunál történt tragikus eseményeket lapunknak dr. Négyesi Lajos ezredes idézte fel, aki így összegezte azt: „1956. október 26-án az autóbuszban olyan emberek ültek, akiket a forradalom felszabadított a félelem alól. A másik oldalon pedig azok a katonák álltak, akiknek a gondolatait egyre inkább eluralta a félelem. A Sötétkapu a múlt és a jövő párharcának színtere lett. Tisztelet az áldozatoknak!”
Novemberben ünnepelte fennállásának 160. évfordulóját az Esztergomi Belvárosi Óvoda, valamint letették városunk készülő új Mohu hulladékudvarának alapkövét, melynek lévén bármely hazai illetékességű állampolgár bármely hazai hulladékudvart használhatja, mégpedig az eddiginél általában hosszabb nyitvatartási időben.
Na és a december? A jövőbe ugyan nem látunk, de egy biztos: számos csodát tartogat számunkra!

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020