Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Karácsonyfa-kisokos

Karácsonyfa-kisokos

23. december 15. 10:59 péntek (5 hónapja)

Alig egy hét van már csak hátra karácsonyig. Az ünnep egyik legemblematikusabb szimbóluma pedig nem más, mint a feldíszített karácsonyfa. Manapság igen szerencsések vagyunk, hiszen ezernyi helyen tehetünk szert az ünnep díszére, mindenféle fajtájú és méretű élő és műfenyő közül válogathatunk. Éppen ezért nehéz helyzetben is vagyunk, hiszen melyiket válasszuk? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe vásárlás során? Ha a dekoratív funkció mellett fontos számunkra a környezetünk védelme is, még több kérdés merül fel. Szakértők bevonásával most összeállítottunk Önöknek egy kisokost, melyben igyekeztünk minden kérdésre választ találni!

Első kérdés: élő vagy mű legyen az a fenyő?

Évek óta egyre elterjedtebb az a nézet, miszerint a műfenyő megvásárlásával sokat tehetünk környezetünk – és pénztárcánk – védelméért. Emellett szóló érvek többek között az, hogy egyszer kell csak megvásárolni és utána évről-évre újra felhasználhatjuk, valamint így megvédhetjük a kivágástól az élő fákat. Hangzatos és meggyőző érvek ezek.

De mi a valóságtartamuk?

Ürge-Vorsatz Diána 30 év kutatás és egyetemi tanítás eredményeit foglalta össze.

A rövid válasz a fentebb taglalt kérdésre: mindenképpen élő, vágott fenyőt vásároljunk!

És hogy miért? Ennek számos előnye van. Mindenekelőtt azonban fontos tudnunk, hogy a fenyő nem őshonos faj Magyarországon, éppen ezért minden árusított fa erre szakosodott termesztőtől, ültetvényről érkezik. Magyarán ezek a fenyők azért lettek elültetve és felnevelve, hogy majd kivágják őket és otthonunkba érkezzenek. Ez még mindig nem hangzik túl környezetbarátnak. De a fent hivatkozott írásból megtudhatjuk, hogy tulajdonképpen a látszat miért is csal: akár a gabonákat, úgy ezeket a fákat is termesztik, tehát nem erdőből vágják őket ki, a kivágott növények helyére pedig újakat ültetnek, ezzel természetes körforgás alakul ki. Emellett a fenyőtermesztés magyar családok ezreinek ad munkát és bevételt – tehát a környezetvédelmi szempontok mellett így a hazai gazdaságot is támogatjuk.

Ezek a fenyőültetvények – túl azon, hogy az ezzel foglalkozó családok megélhetését biztosítják – számos további előnnyel is rendelkeznek: élőhelyet biztosítanak, segítik a lokális klíma szabályozását, az általuk megkötött széndioxiddal mérsékelik az általunk kibocsátott CO2 mennyiségét, elősegítik a biodiverzitást, csökkentik az aszályt, tárolják a talajvizet. A talaj szempontjából nagyon fontosak a sok évig élő növények. A fenyők gyökérzete ráadásul rengeteg csapadékot fog meg és tart is meg, melyet szárazság esetén kipárologtat, így segítve elő a csapadékképződést.

És mi a helyzet a műfenyővel?

Ezek a környezetvédő karácsonyfa-alternatívák műanyagból készültek. Sokan és sok helyen értekeztek már a műanyagok károsságáról (többek között újságunk is írt erről ). Egy Távol-Keleten gyártott, PVC-tartalmú, nem újrahasznosítható műfenyő előállítása és szállítása 20-25-ször jobban terheli a környezetet, mint egy vágott fenyő. Azaz egy műfenyőt 20-25 évig kellene használnunk ahhoz, hogy környezetbarátnak lehessen nevezni. Nem beszélve arról, hogy az amortizációja során megannyi mikroműanyag-részecske jut lakásunkba és ezáltal a szervezetünkbe is.

Tehát a hazai gazdaságnak és a környezetünknek is azzal tesszük a legjobbat, ha vágott fenyőt vásárolunk (lehetőleg minél nagyobbat). Na de milyen fajtát válasszunk, és mit tehetünk meg annak érdekében, hogy minél tovább szépek maradjanak?

Igen sok féle fenyőt be tudunk szerezni. Mi most a három leggyakoribbat mutatjuk be.

Minden fajta esetében fontos, hogy miután megvettük a fát, azonnal állítsuk egy vödör vízbe, ne hagyjuk karácsonyig kiszáradni. Ha a fa talpánál már kivált a gyanta, vágjunk le az aljából 1-2 centimétert, hogy hatékonyabban fel tudja venni a vizet. Fontos, hogy megfelelő méretű, lehetőleg víztározós fenyőtalpat használjunk. Ha túl kicsi a talp, gyorsabban párologtatja el a benne lévő vizet, és hamarabb kiszáradhat a karácsonyfa, valamint statikailag sem lesz biztonságos. Szóval aranyszabály, hogy a fához válasszunk talpat, és ne fordítva!

A legismertebb (és legolcsóbb) a Közönséges luc, latin nevén a Picea abies. Erről a fajról azt érdeme tudni, hogy 30-40 m magasra tud megnőni, levelei rövidek (1-2.5 cm hosszúak) és négyélűek, megszáradva lepotyognak. Nagy páraigényű növény érdemes vízzel töltött karácsonyfatalpba állítani, különben hamar lehullanak a tűlevelei. Díszítés szempontjából nem túl barátságos, mivel tűlevelei igencsak szúrósak, előnyére szól viszont a fantasztikus, klasszikus és intenzív fenyőillata.

Szintén nagyon népszerű az Ezüstfenyő, latin nevén a Picea pungens.

A természetben 20-30 méter magasra nő meg. Impozáns, szürkészöld, 2-3 cm hosszú levelei szintén négyélűek és megszáradva lehullanak. Karácsonyfaként tovább bírja, mint a lucfenyő, viszont jóval drágább. A közönséges luchoz képest azonban jobban viseli a páraszegény környezetet és a városi levegőt. A lucnál gyengébb, de szintén kellemes illatot áraszt.

A harmadik a sorban a Nordmann jegenyefenyő, latin nevén Abies nordmanniana

Kifejlődve 20-30 méter magas is lehet. A lapos, gyümölcsös illatú, 2-3 cm hosszú levelek a hajtás felső részén félkörben állnak, rászáradnak az ágakra, nem hullanak le. Tartósságát tekintve ez a faj bírja a legtovább a lakásban, ráadásul vízkeresztet követően ezután kell a legkevesebbet takarítani. Szép koronája, fényes levelei és tűleveleinek megtartása miatt az egyik legdivatosabb karácsonyfa, ennek viszont el is kérik az árát.

Népszerű fajok még a Duglászfenyő, a Jegenyefenyő és a Szerb luc. Bővebben itt tájékozódhatnak.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020