Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Duna Múzeum -Vízeum

Duna Múzeum -Vízeum

20. november 15. 16:21 vasárnap

A Duna Múzeum célja, hogy az általános humán, természettudományos és műszaki ismereteket integrálva, a vízzel és más természeti erőforrásokkal való gazdálkodás különböző szempontjait bemutatva tudatosítsa a nagyközönségben a környezet-, klímaváltozás és vízvédelem iránti közös és egyéni felelősséget, kutatásaival és ismeretátadó tevékenységével segítse az egységes ökológiai szemlélet társadalmi méretű kialakítását.

VÍZEUM

Páratlan gyűjtemény és tudásanyag
Az új kiállítás bemutatja a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, feldolgozza a folyók szabályozását, bemutat hajózással kapcsolatos érdekességeket és hajómaketteket, foglalkozik többek között a fürdés történetével, a Balatonnal, ásványvizekkel és a szódavíz történetével is.
A klímaváltozást kiemelt témaként kezeli a múzeum és a legmodernebb eszközök, valamint adatok segítségével mutatja be hatásait. Az új kiállítás hangsúlyos részeként megismerhetjük, hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra és a vízügyi szakembereknek milyen feladatokkal kell szembesülni az éghajlatváltozás hatásai kapcsán.

LÁTVÁNYTÁR

Esztergom egyik legnépszerűbb közgyűjteményi intézménye, a Duna Múzeum a Kölcsey utcában található. Az 1730-ban épült egykori káptalani ház kitárja kapuit a folyók, tavak, a vízi világ és hajózás témakörei iránt érdeklődők előtt.
A Látványtárában a klasszikusnak mondható kiállítási metódusok és gyakorlatok alapján láthatók a kiállított tárgyak, de ezek, illetve az ezekről mellékelt információk mennyisége miatt egy részük nem a polcokon található, hanem úgynevezett binokuláris távcsőre emlékeztető kukucskálón át tekinthető meg.

A fal mögött lévő tárgyakról így különleges közelségben kapnak képet a látogatók. A Látványtár padlózata is külön funkcióval bír, alatta olyan tárgy együttes kapott helyet, melyek eredendően is a padlószint alatt voltak használatosak. A termekben nagyméretű, érintőképernyőkön kereshetők a kiállított műtárgyak digitális kartonjai, leírásai, illetve a Látványtár jobb megismerését segítő gyűjteményi ismertetők.



Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020