Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
5. Einczinger-ház (Kis-Duna sétány 12.)

5. Einczinger-ház (Kis-Duna sétány 12.)

20. május 02. 21:07 szombat

A Kis-Duna sétány platánjai alatt meghúzódó lakóházat a 20. sz. első felében Einczinger Ferenc (1879–1950) építtette az 1930-as évek elején.

Einczinger Ferenc őse, Einczinger (I.) János György Ausztriából érkezett, és 1715-ben települt le Esztergomban.

Einczinger Ferenc felsőkereskedelmi tanulmányait Budapesten végezte, és a felvidéki városok bankjaiban töltött gyakornoki időt követően tért vissza szülővárosába. Az Esztergomi Takarékpénztártól cégvezetőként vonult nyugdíjba. Érdeklődött a művészetek, az irodalom és a történelem iránt. Amatőr festőként Itáliában tett tanulmányútjáról hazatérve már rendszeresen szerepelt a Nemzeti Szalon kiállításain. Tagja volt a Vajda János Irodalmi Társaságnak, 1928-tól alelnöke a helyi Balassa Bálint Társaságnak. Esztergom kulturális-társadalmi életének legfőbb szervezője. Hívására a társaság tagja lett Babits Mihály is. Einczinger Ferenc Babits 1924-es esztergomi letelepedésének legnagyobb segítőjeként életre szóló barátságot kötött a költővel. A Babits előhegyi nyaralójának aláírás-fala előtti tornácot és a ház szobáit díszítő freskókat Einczinger Ferenc festette. Babits személyén keresztül e ház gyakori vendége lett többek között Bányai Kornél, Féja Géza, Illyés Gyula, Schöpflin Aladár, Szabó Lőrinc, Gerevich Tibor régész és a korabeli irodalmi-művészeti élet számos más fontos személyisége.

Az 1949-es államosítást követően itt lakott Martsa Alajos fényképész, könyvtárigazgató, aki az utolsó fényképet készítette Babits Mihályról esztergomi betegágyán.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020