Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Sajtótájékoztató a Piac felújításáról

Sajtótájékoztató a Piac felújításáról

22. május 25. 08:37 szerda

Május 24-én (kedd) délelőtt sajtónyilvános helyszínbejárást tartottak az épülő városi piac területén.

A rendezvényen Hernádi Ádám polgármester köszöntötte a megjelenteket, beszédében kiemelte, hogy egy megyei jogú városnak fontos, hogy ehhez a státuszához méltó piaca legyen, mely nem pusztán a kereskedelem helyszíne, hanem egyben közösségi tér is. Fontos célnak tartja a helyi termelők támogatását, valamint köszönetet mondott a megyének és mindenkinek, akik segítsége révén ez a projekt megvalósulhat.

Ezt követően Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke a piacépítés történetét idézte fel. Elmondta, hogy Esztergom városa már 2016-ban elnyert egy pályázatot az új piac létesítésére, ám hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az akkor megjelölt helyszín nem lesz alkalmas a feladat ellátására. Mint mondta: Esztergom városának volt bátorsága visszaadni a pályázatot, és új helyszínt választva új tervekkel ismételten megpróbálni. Ez 2017-ben meg is történt, sikeresen elnyert a város 974.297.658 Ft-ot a „TOP-1.1.3-16-KO1-2017-00001 Esztergomi városi piac kialakítása” elnevezésű pályázattal, ám ez az összeg kevésnek bizonyult, így ráemeléssel végül 1.056.000.000 Ft lett a projektre fordítható összeg. Voltak az építkezésnek látványos és kevésbé látványos elemei, ám összességében folyamatos az előrehaladás. Az elmúlt évek során számos nehézséggel, problémával szembesültek, de – ahogy azt hangsúlyozta – „nem az akadályokat kell néznünk, hanem a célt. Ezt tette Hernádi Ádám is, és ezért mondhatjuk el most, hogy az akadályokat közösen leküzdöttük, így hamarosan átadhatják az új piacot, mely kulturált környezetet biztosít majd a kereskedők és vásárlók számára”.

Végezetül Géczi Arnold, a Volero Kft. projektvezetője tájékoztatta a megjelenteket a beruházás jelenlegi állásáról. Mint mondta: „a piac nem csak az árusításról szól, hanem legalább annyira a kapcsolattartásról is – nem csak egy épület, hanem találkozási pont is egyben”. 4 telek összevonásával 3100 m2-es területen épül az új piac. 7 épülete lesz – közülük az egyik, a területen álló műemlékvédelmi épület, mely vendéglátó központként fog funkcionálni. A terek tematikusan lettek kialakítva (lesz zöldséges részleg, hús-részleg, stb.), összesen 28 üzletnek és 58 asztalnak lesz itt helye. Az épületek energetikai ellátásáról napelemes rendszer fog gondoskodni. A közművesítés már elkészült. Eddig több mint 700 m3 betont, 60 tonna fölötti acélt és több mint 28.000 téglát (a projektvezető szemléletes hasonlattal élve megjegyezte, hogy ez olyan, mintha szimbolikusan minden esztergomi 1 téglával hozzájárult volna a piachoz) használtak fel. Az építkezés ütemezetten halad, és bár a 2021/2022-es évek sok nehézséget hoztak (jelentős áremelések, anyaghiány), folyamatosan mennek előre. A tervek szerint az idei év végén el tudják indítani a használatba vételi eljárást, és 2023 elején átadhatják Esztergom Megyei Jogú Város megújult piacát.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020