Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2021.08.27. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2021.08.27. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről

21. augusztus 30. 20:01 hétfő

2021. augusztus 27-én rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete. Nem vett részt az ülésen Bánhidy András, Kovács Tamás, dr. Révfalvi Gergely és Torma László képviselő.

A meghívóban szereplő napirendi pontok közül a 17. sorszámú, „Döntés az Esztergom 17473 hrsz.-ú, természetben a Kossuth Lajos utca 38/B. épület felújítás kapcsán a 17473/A/3 albetéten nyilvántartott ingatlan tulajdonosaival történő egyezségi megállapodásról” tárgyút a képviselő-testület levette a napirendről.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg a „Budapest-Esztergom vasútállomás P+R parkolók kapacitásfejlesztése tárgyú projekt, amely érinti Esztergom Város közigazgatási területét. A beruházás tervezése és megvalósítása során a területek igénybevételi, illetve átminősítési igénye miatt szükséges a településrendezési eszközök módosítása. A Képviselő-testület az ülés első napirendi pontjában úgy döntött, hogy támogatja a projekttel kapcsolatban a város településszerkezeti tervének és Helyi Építési Szabályzatának módosítását, a szükséges településrendezési eljárás megindítását és annak a vonatkozó előírások szerinti lefolytatását, valamint hozzájárul az eljáráshoz szükséges tervdokumentáció elkészítésére vonatkozó településrendezési szerződés megkötéséhez.

Az Önkormányzat értékesíteni kívánta a Simor János utca 41. sz. alatti „egyéb épület” megnevezésű (volt szemüvegkeretgyár) ingatlanokat, mivel azok kötelező feladat ellátásához nem szükségesek, és jelenleg az Önkormányzat nem kívánja azokat más módon sem hasznosítani. Az ingatlanok értékesítésére nyilvános versenytárgyalás kiírására került sor, amelyet a Képviselő-testület érvényesnek és eredményesnek nyilvánított. Az Önkormányzat a versenytárgyalás nyertesének az EGOM PLAZA Ingatlanforgalmazó és Építőipari Kft.-t nyilvánította, és részére értékesíti az ingatlant 95.000.000,- Ft + Áfa vételáron a 2021. május 4-én kelt egyezségi megállapodásban foglaltak figyelembe vételével, miszerint amennyiben a versenytárgyalás nyertese az EGOM PLAZA Kft. lesz, úgy a kialakult vételárba Felek beszámítják az Önkormányzat EGOM PLAZA Kft. felé fennálló, bírósági ítéletekben megállapított, lejárt földhasználati díj (77.299.890 Ft), késedelmi kamat és perköltség (2.511.409 Ft) jogcímén fennálló tartozását.

Az Önkormányzat versenytárgyalást írt ki a Dobogókői úton található 18168/10, 18168/11, valamint a 18168/16 hrsz-ú ingatlanokra (KECS laktanya). A versenytárgyalást a Képviselő-testület eredménytelennek nyilvánította.

Az Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerződést kötött a Táncsics Mihály utca 6. szám alatt található teremgarázs 16380/1/A/1 és 163808/1/A/2 helyrajzi számú ingatlanok adásvételéről és az ingatlan felújítási munkáinak elvégzéséről. Az elvégzendő felújítási munkákat - a statikai megerősítés, életvédelmi rendszer felújítása és a kényelmi elemek kivitelezése - Esztergom Város Önkormányzatának 2021. augusztus 31-ig szükséges elvégeznie. A teremgarázs statikai megerősítése és az életvédelmi rendszer felújítása megtörtént. Jelenleg a kényelmi elemek kivitelezési munkái folynak, mely során a közbeszerzési eljárás keretein belül kiválasztott kivitelezést végző TRAVERZ Kft. jelezte, hogy a cserélendő személyi felvonók beszerzése, üzembehelyezése a szerződésben vállalt határidőre nem tudnak elkészülni. Ezért Önkormányzatunk kérelmet nyújtott be az MNV Zrt.-hez a szerződésben rögzített határidő 2021. november 15-re való módosítására. A Képviselő-testület a szerződés fentiek szerinti módosításáról döntött.

Az Önkormányzat és az S.C. Esztergom S.R.L. 2016-ban használati szerződést kötött, amely alapján az S.C. Esztergom S.R.L. ingyenesen használatában tartotta Esztergom Város Önkormányzata tulajdonában álló Kovászna megyében, Vargyas községben lévő Daniel kastélyt. Tekintettel arra, hogy az ingatlan hasznosítása Esztergomból közvetlenül nem oldható meg, így továbbra is indokolt a szerződés fenntartása egy helyi céggel. Ezért a Képviselő-testület a szerződés további fenntartásáról döntött.

Az elmúlt évek tapasztalati alapján a szelektív-hulladékgyűjtő szigeteken belül és a szigetek mellett elhelyezett, nem szelektíven kezelhető, illegálisan lerakott hulladék mennyisége folyamatosan nő. Ezek elszállítását, a területek rendbetételét az Önkormányzatnak kell finanszíroznia. Tekintetbe véve a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő edények kiosztását a családi házas övezetben élő ingatlantulajdonosoknak, illetve a Vertikál Nonprofit Zrt.-vel történt egyeztetéseket követően a szolgáltatás teljes körű kiterjesztését a tömbös, társasházas beépítésű területen élő természetes személyek részére, a közterületen található szelektív gyűjtőszigetek végleges megszüntetéséről döntött a Képviselő-testület. A döntés végrehajtásának határideje 2021. október 17-e. A műanyag, papír és üveg hulladék szelektív gyűjtésének biztosítására az Esztergom, Árok utca 44. számú ingatlanon szelektív hulladékgyűjtő pont létrehozásáról is döntöttek, ahol felügyelt és őrzött körülmények között lesz mód a hulladék szelektív elhelyezésére.

A Hungast Esztergom Zrt. biztosítja az Esztergom közigazgatási területén működő, állami fenntartású nevelési és közoktatási intézményekben a gyermekek közétkeztetését az Önkormányzattal kötött vállalkozási szerződés alapján. A Hungast Zrt. 7%-os áremelésre tett javaslatot. Mivel a vállalkozó a kérelmében nem jelölt meg az emelésre okot adó jogszabályváltozásokat, az előterjesztésben az szerepelt, hogy a Képviselő-testület csak a vállalkozási szerződésben rögzített, a KSH hivatalosan közzétett fogyasztói árindex adatai alapján számított 5,21%-os emeléshez járuljon hozzá. 
Cserép János képviselő módosító indítványt nyújtott be arról, hogy „fogadjuk el a szolgáltató javaslatát a 7%-os emelést”. A Képviselő-testület Cserép János képviselő módosító indítványát 3 igen és 8 nem szavazattal elutasította. Az előterjesztésben szereplő 5,21%-os eredeti javaslatot fogadta el a Testület 9 igen és 2 tartózkodás mellett.  

A következő napirendi pontban a Képviselő-testület tudomásul vette, hogy dr. Torkos Ágnes Erzsébet gyermekorvos 2021. augusztus 31. napjával felmondja helyettesítő iskolaorvosi beosztásáról szóló szerződését az ESZC Géza Fejedelem Technikum és Szakképző Iskola tekintetében.

2018-ban a Képviselő-testület valamennyi, az Önkormányzattal feladatellátási szerződésben álló orvosa (gyermek-, felnőtt-, fogorvos és iskolaorvos) számára 1.000.000 Ft támogatást nyújtott, amelyet felújításra, eszközvásárlásra, rezsiköltségre használhattak fel. Most a Képviselő-testület Dr. Pataki Zoltán, a 7. sz. felnőtt háziorvosi körzetet ellátó háziorvos részére döntött 1.000.000 Ft támogatás nyújtásáról.

Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány a hagyományokhoz híven az idei évben is megrendezi a Meseösvény családi programot, mely kisgyermekeknek és családoknak szóló játékos meséket megelevenítő ingyenes program. A Képviselő-testület a rendezvényt 100.000 Ft-tal támogatja.

A Szerencsejáték Zrt. a Játszótér Program 2021. megvalósítása keretében felajánlotta Esztergom Város Önkormányzatának, hogy a Kőrösy László utca 14. szám alatt (volt Máltai játszótér) található területen befogadó játszóteret létesít tekintettel arra, hogy a Szerencsejáték Zrt. kiemelt társadalmi felelősségvállalási ügyének tartja a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi integrációját.  A Képviselő-testület a Szerencsejáték Zrt. felajánlását elfogadta, és kötelezettséget vállalt arra, hogy a megépített játszóteret tulajdonába veszi, a jövőben üzemelteti és karbantartja. A Testület az erről szóló Együttműködési megállapodás aláírására felhatalmazta a Polgármestert.

Esztergom Város Önkormányzata, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., az Esztergom Birkózó Sportegyesület és az Esztergomi Tankerületi Központ között Együttműködési megállapodás jött létre a BMSK és az Egyesület által biztosított forrás terhére a Wesselényi u 40-42. alatti ingatlanon megvalósítandó Esztergomi BSE meglévő épületrész átépítésével kapcsolatban. További megállapodás keretében az ingatlanon működő Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola (korábban Arany János Ált. Isk.) fenntartói jogát az Esztergomi Tankerületi Központ 2020 szeptember 1-től átadta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) részére, ezért 2020. december 8-án az együttműködési megállapodás átruházásáról született megállapodás a fentiekben említett szerződő felek között. A Képviselő-testület most úgy módosította a megállapodást, hogy többletforrás került benne feltüntetésre, és az üzemeltetésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, ami az esetleges tulajdonváltás esetén az Önkormányzatról az EKIF-re száll.

A Képviselő-testület ezután zárt ülésen tárgyalt a Strigonium Zrt. vezérigazgatójának megválasztásáról és a cég Alapító Okiratának módosításáról, a Gran Parkoló Kft. ügyvezetői pozíciójának betöltéséről és a cég Alapító Okiratának módosításáról, valamint bérleti díj tartozás elengedéséről. A Strigonium Zrt. és a Gran Parkoló Kft. élére a testület Lamperth Ádámot választotta meg.

Rövid szünet után a Képviselők ismét nyílt ülésen folytatták a munkát. Vigh László lemondott a Strigonium Zrt. tulajdonában lévő gazdasági társaságokban betöltött felügyelőbizottsági tagságáról. Helyére a Képviselő-testület Kovács Tamást választotta meg. Változás történt a cégek könyvvizsgálatát végző szervezet feladatellátásának határidejében is. Ezen változások miatt a Testület módosította a cégek Alapító Okiratát.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020