Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Botticelli-szoba, koktélbár

Botticelli-szoba, koktélbár

21. július 08. 06:41 csütörtök

A városban nagy múltra tekinthet vissza a szakképzés, jelenleg régiós központként az Szakképzési Centrum három intézményében közel 2000 diák és felnőtt, 15 ágazatban, mintegy 27 szakma oktatásában vesz részt.

Az új duális oktatási rendszerben egyedülálló lehetőség nyílik a diákok számára azzal, hogy az iskolapad helyett valós munkakörnyezetben sajátítsák el a szakmai ismereteket. Mindezt úgy, hogy az alapvető turizmus-vendéglátás ágazat szakmái mellett más szakmák és szakmairányok diákjai számára is színesedik a képzési kínálat.

A beruházás megvalósítására az esztergomi önkormányzat a régóta hányatott sorsú volt Fürdő Szálló épületét bocsátotta a szakképzés rendelkezésére. Az épület külső, homlokzati felújítását az önkormányzat vállalta, amelyre 400 millió forint többlettámogatás érkezett a kormánytól a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül. További 1,8 milliárd forint támogatás pedig a belső munkákra jut, amelyet  szakképzési centrum használ fel.

Esztergom régóta várt beruházása most újabb állomásához érkezett, amikor június 7-én bemutatták a tanszállóként újjászülető Fürdő Szálló részletes terveit és elhangzott a jövőre megnyitandó épület új neve is.

Gárdai Nóra szakmai projektmenedzser részletezte a koncepciót a Balassa-iskolában tartott bemutatón. A szekember kiemelte:  tanszálló, tanétterem és tancukrászdaként újul meg a patinás épület, ahol a diákok az iskolapadon túl, projektszemléletű gyakorlati oktatásban sajátíthatják el a tudást.

Az eseményen beszédet mondott Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és államtitkár, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere és Dr. Németh Szilárd, az Esztergomi Szakképzési Centrum kancellárja, akik a bemutató után időkapszulát helyeztek el a Fürdő Szálló épülete mellett.

Pölöskei Gáborné elmondta, hogy a tanszállodában az Esztergomi Szakképzési Centrum által oktatott 17 szakmacsoportból 9 szakmacsoport diákjai sajátíthatják majd el a gyakorlati ismereteket, három iskolából.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy szeptembertől több diák tanul technikumban, mint gimnáziumban. Az informatika mellett a turizmus és vendéglátás, valamint a logisztika és a kreatív képzési irányok a legnépszerűbbek.

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, az utóbbi 5-6 év fejlesztéseinek köszönhetően 200 ezer vendégéjszakával bővült az esztergomi vendéglátás kapacitása, az ehhez szükséges szakembergárda kineveléséhez biztos hátteret nyújthat a tanszálloda.

Gárdai Nóra bemutatójából kiderült: az újjászülető épület Studiolo Boutique Hotel néven nyílik majd meg 2022 szeptemberében, amelyben a ’boutique’ egy kisméretű szállodatípust jelent, egyedi szolgáltatásokkal. A 21 szoba mindegyike egyedi dizájnt kap: Esztergomhoz köthető híres emberek, művészettörténeti alkotások stílusában készülnek majd el.

Így lesz például úgy nevezett Botticelli-szoba is, de helyet kap majd  Monteverdi, Babits Mihály, Balassa Bálint, André Kertész, Bajor Ágost, Boldog Özséb, Liszt Ferenc, Szent István szelleme is.

Az új hotelben és a hozzá tartozó épületekben étterem, koktélbár, terasz, tetőtéri díszterem, kávézó, cukrászda, gőzfürdő, szauna, jakuzzi is helyet kap majd.  Ezen túl a szépészeti és sportrészleget is kialakítanak. A négycsillagosra tervezett hotelben a szakmai képzésben részt vevő diákok lehetőséget kapnak a projektszemléletű gyakorlati oktatásra.

Gárdai Nóra hozzátette, hogy már elindult az épület műemléki feltárása. A cél, hogy az 1871-ben épült szálló földszinti része az eredeti, klasszicista stílusban legyen helyreállítva – az a környezet, amelyben egykor például Kossuth Lajos is beszédet mondott.

A szálló mellet újjáépítik az egykori gőzfürdőt is. Ezen túl a patinás épület, a Szent István Strand és a gőzfürdő által közrefogott területen egy zenepavilont is kialakítanak majd, amely kisebb rendezvényeknek adhat helyet a vendégek számára.

Dr. Németh Szilárd, az ESZC kancellárja beszédében köszönetet mondott az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, Völner Pálnak és Hernádi Ádámnak is, hogy az együttműködésből megszülethet a beruházás.

A bemutatón Hernádi Ádám úgy fogalmazott: a Fürdő Szálló szerves része a belvárosnak, és aki esztergomi, annak érzelmi kötődése van az épülethez. Emellett iskolavárosként a szakképzésnek komoly hagyománya van, így az utánpótlásnak is értékes ez a funkció, amely új életre kelti az épületet.

A Borosházi Tamás építész által megálmodott tervek engedélyeztetési folyamata már elkezdődött. A szakember elmondta: a belső felújítás tervei a folyamat során várhatóan nem változnak, így a legfelső szinten kialakítandó terem, a földszinti étterem és kiszolgáló helyiségek tervei, valamint az alagsorban a diákok számára kialakítandó oktatási terület vázrajza.

A bemutató után a vendégek a városi kisvonattal közösen mentek le a Várhegyről az épülethez, ahol elhelyezték az időkapszulát. Ebben helyet kapott az alapító oklevél, az üzleti terv és a koncepció terve, valamint az Esztergom és Vidéke aktuális száma is.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020