Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
A város tiszteletre méltó matuzsálemei

A város tiszteletre méltó matuzsálemei

21. június 22. 20:51 kedd

Még mielőtt a mélyen tisztelt esztergomi lakosság óvó féltése a Kis-Duna sétányt alapvetően meghatározó platánsorral kapcsolatban tévútra terelné a fákkal kapcsolatos beszélgetéseket:

- Tudniuk kell, hogy az önkormányzat pótolhatatlan értékként tekint a fasorra.

- Tudniuk kell, hogy a város vezetése csak olyan fejlesztési terveket támogat, melyek a fasor biztonságát legcsekélyebb mértékben sem veszélyezteti.

- Azért, hogy a fasor fáinak a legmesszemenőbb védelmet tudjunk biztosítani, azért ideiglenes számozással törzsszámmal látjuk el a fákat. A törzsszámok mellé egyedi QR kódot is kapnak a növények, aminek leolvasásával mindenki fontos közérdekű, egyedileg a fákra vonatkozó információkhoz juthat. Itt lehet majd megtalálni a fák egészségi állapotára vonatkozó úgynevezett FAKOPP vizsgálat eredményét is. Ezen fejlesztések első lépése a most a fák gyökérnyakán megjelent színes alapon fekete számozás, megfelelő kiindulási alapot biztosítva a törzsszám és a QR kód elkészítéséhez. A FAKOPP vizsgálatoknak megfelelően egyedileg tudunk minden fa nővényvédelméről gondoskodni.

 - A fentebb nevesített fejlesztések adnak megfelelő alapot ahhoz is, ha a fasort államilag elismert védelemben szeretnénk részesíteni.

-  Nem mellesleg a városi fakataszter elkészítésében is nagy segítség lesz.

Tehát, szeretnénk mindenkit megnyugtatni afelől, hogy a városnak nem áll szándékában Esztergom emblematikus fasorát bármi módon károsítani...

Pont ellenkezőleg! - azért küzdünk, hogy még nagyon-nagyon sokáig módunkba álljon élvezni a "nagy öregek" társaságát.

Boldizsár Lóránt
főkertész

 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020